About

"Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν."
Μενέλαος Λουντέμης


Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ βαθμολογεί Έλληνες δημοσιογράφους!

Το ότι η πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα παρακολουθεί μεθοδικά τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. δεν αποτελεί είδηση.
  
Το ότι όμως η αμερικανική πρεσβεία βαθμολογεί (!) Έλληνες δημοσιογράφους και δίνει τα εύσημα σε εκείνους που παρουσιάζουν θετικά τις αμερικανικές θέσεις και...
 
 

...ενημερώνουν με λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του ρεπορτάζ τους το γραφείο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας, προφανώς, και εξοργίζει. Αυτό το θέμα απασχολεί τις τελευταίες ώρες το Διαδίκτυο και ιδιαίτερα τον χώρο των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπου δημοσιογράφοι σχολιάζουν τις δραστηριότητες της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Όταν μάλιστα η πρεσβεία των Η.Π.Α. ομολογεί ότι χορηγεί δημοσιογραφικές σχολές, φοιτητές και προφανώς δημοσιογραφικές παραγωγές, τότε η αποκάλυψη αποτελεί πολιτικό γεγονός. Σύμφωνα με τηλεγραφήματα – διαρροές, μέσω Wikileaks, από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Αλέξης Παπαχελάς, και η ομάδα της εκπομπής «Νέων Φακέλων» λαμβάνουν τα εύσημα της πρεσβείας ονομαστικά.
Η πρεσβεία, μάλιστα, επαίρεται πως «πέρασε» στην εβδομαδιαία εφημερίδα Free Press τη «LIFO» συγκεκριμένο άρθρο με απόψεις που ικανοποιούν τις αμερικανικές θέσεις.

Συγκεκριμένα:

Με επικριτικές διαθέσεις απέναντι στην ελληνική δημοσιογραφία αλλά και εγκωμιαστικά σχόλια για συγκεκριμένους δημοσιογράφους, η αμερικανική πρεσβεία ξεσκεπάζει τη μυστική δραστηριότητά της σε κύκλους δημοσιογράφων, δημοσιογραφικές ομάδες και δημοσιογραφικές σχολές, όπου προφανώς σπεύδει να επιστρατεύσει «νέο αίμα».
Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006 οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. δεν θα μπορούσαν (και δεν ενδιαφέρονται) για την κερδοφορία, αφού επιχορηγούνται από τους ιδιοκτήτες τους σαν μέσα άσκησης πολιτικής και οικονομικής πίεσης.

Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι συχνά εργάζονται στα ίδια πολιτικά γραφεία Τύπου, τα οποία θα έπρεπε να καλύπτουν, και ότι αρκετοί λαμβάνουν δώρα ή ακόμη και χρήματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες σχολιάζουν ότι τα Μ.Μ.Ε. δεν ασκούν ποτέ κριτική για θέματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σχόλιο γνωστής δημοσιογράφου του MEGA, η οποία αποκάλυψε στην πρεσβεία πως δεν μπορεί να θυμηθεί παρά μόνο ένα περιστατικό στο οποίο το κανάλι άσκησε κριτική σε έναν από τους ιδιοκτήτες του.

Από άλλα τηλεγραφήματα προκύπτει η προσπάθεια παρέμβασης της πρεσβείας όχι μόνο σε συγκεκριμένα μέσα (και κυρίως στον χώρο του free press) αλλά ακόμη και σε σχολές δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα, σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2008 αναφέρεται ότι η πρεσβεία «τοποθέτησε - set up» μια συνέντευξη στο περιοδικό «Lifo», προκειμένου να προωθήσει συνέδριο δημοσιογραφίας που η ίδια είχε διοργανώσει την ίδια περίοδο.

Με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια αναφέρονται οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ και ιδιαίτερα στον Αλέξη Παπαχελά - «ίσως τον πιο γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στο τηλεγράφημα, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2008 σημειώνεται ότι η εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» έκανε «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων». Σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς διπλωμάτες, ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ - όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν.

Τα τηλεγραφήματα αναφέρονται αρκετές ακόμη φορές στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την κάλυψη που παρείχε σε εκδηλώσεις της πρεσβείας αλλά και τη διοργάνωση αμερικανικού τύπου debate μέσω του youtube πριν από τις εκλογές.

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη, σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006, ότι η πρεσβεία κατευθύνει «πόρους» της σε σχολές δημοσιογραφίας και φοιτητές, προκειμένου να κάμψει τα αντιαμερικανικά αισθήματα, που, όπως αναφέρεται, ευδοκιμούν στα ελληνικά Μ.Μ.Ε.. «Ελπίζουμε ότι η νέα γενιά δημοσιογράφων θα είναι πιο απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις που χαρακτηρίζουν τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες γενιές» αναφέρει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος, ο οποίος κάνει λόγο για «συνομιλητές» της πρεσβείας μέσα σε σχολές δημοσιογραφίας.

Σχετικά τηλεγραφήματα

http://bit.ly/qXojoS
http://bit.ly/oZHQFQ
http://bit.ly/rlQ3g7

Πηγή: www.zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτιμήστε να γράφετε ελληνικά κι ας κάνετε ορθογραφικά λάθη!
Είμαστε Έλληνες, έχουμε τη δική μας γλώσσα...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!