About

"Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν."
Μενέλαος Λουντέμης


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η αυτοοργάνωση της Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής

Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκεφθήκαμε την Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για ένα καταπληκτικό μέρος, μέσα στο πράσινο, με οξυές, καστανιές, καρυδιές και υπέροχη βλάστηση. Το δάσος μοσχοβωλάει και η ομορφιά του σε καθηλώνει.
 
Αυτή η ομορφιά όμως κινδυνεύει να χαθεί....



Το υπουργείο περιβάλλοντος, έδωσε άδεια για την δημιουργία χρυσωρυχείων. Μιλούν για μεγάλη επένδυση και ανάπτυξη... Ανάπτυξη για ποιόν; Όχι πάντως για τους κατοίκους. Όχι για τη φύση... Ανάπτυξη για τις εταιρείες.

Την δεύτερη μέρα, μας πήγαν τα παιδιά της "Πρωτοβουλίας ενάντια στις Βλαπτικότητες", να δούμε τι έχει αφήσει πίσω της η προηγούμενη εταιρεία, όταν είχε ξεκινήσει ένα αντίστοιχο "έργο" τη δεκαετία του ΄60
.
Στη διαδρομή ανάμεσα στα πανύψηλα δένδρα, κόψαμε θυμάρι και ρίγανη... Όσο προχωρούσαμε όμως, όσο πλησιάζαμε στο σημείο, οι μυρωδιές άλλαζαν. Κάποια στιγμή, όταν φτάσαμε στο τούνελ που είχε δημιουργηθεί από την εταιρεία, όπου δούλευαν οι μεταλλωρύχοι, η μυρωδιά έγινε ανυπόφορη.
 
Ενώ είχαμε μείνει άφωνοι και κοιτούσαμε την ασχήμια που υπήρχε μπροστά μας, ακούγαμε νερό να τρέχει. Κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί. Πράγματι. Έτρεχε νερό. Φαινόταν τόσο καθαρό! Έβγαινε από μια τρύπα, και κατέληγε κάτω στη χαράδρα. Είχαμε σκάσει από τη ζέστη. Το βλέπαμε να τρέχει εκεί και να χάνεται, μα η μυρωδιά που έβγαζε ήταν τόσο αηδιαστική! Το νερό αυτής της πηγής, κάποτε ήταν σχεδόν δεκαπλάσιο σε ποσότητα από ότι είναι τώρα. Μα κι αυτό που έχει απομείνει, είανι ακατάλληλο για τις καλλιέργειες και για να το πιει κανείς.
 
Η περιοχή είνει γεμάτη πηγές. Οι γεωτρήσεις όμως που κάνει η εταιρεία δείχνουν ότι το νερό περιέχει πολύ σίδηρο. Αλήθεια ή ψέματα; Όταν βγάζεις το νερό ακατάλληλο, είναι εύκολο κάποιος να το αποδεχτεί και να μην τον πολυνοιάζει αν στερέψει. Και όταν αργότερα μολυνθεί από υδροκυάνιο, θα του πουν - μα έτσι κι αλλιώς ήταν ακατάλληλο. Αποτέλεσμα; Οι κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό και αναγκάζονται είτε να πίνουν εμφιαλωμένο, είτε να κουβαλούν από κάποια πηγή μακριά. (Όσοι μπορούν).

Με την δημιουργία των χρυσωρυχείων, η πυκνή βλάστηση θα χαθεί.
Τα νερά θα αποστραγγιστούν πλήρως.
Χιλιάδες δέντρα θα αποψιλωθούν.
Το τοπίο θα μοιάζει πιο πολύ με το φεγγάρι....

Καμιά άλλη ανάπτυξη δεν προωθείται στην περιοχή. Τα όποια πακέτα, δεν δόθηκαν ποτέ σε αυτούς για τους οποιους προορίζονταν. Χάθηκαν κάπου στο δρόμο! Κρατούν τους κατοίκους μακριά από άλλες ευκαιρίες. Τους προορίζουν για μεταλλορύχους. Εκείνοι όμως έχουν άλλη άποψη.
 
Δεν θυσιάζουν τη φύση! Δεν θυσιάζουν τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους!
Δεν ξεπουλιούνται σε καμιά εταιρεία, όσο κι αν τους γυροφέρνει και τους τάζει λαγούς με πετραχείλια.
Οργανώθηκαν.
Κινητοποιήθηκαν.
Και τους περιμένουν.
Έχουν κάνει το δάσος σπίτι τους.
Με την συμβολή όλων των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας, δημιουτγήθηκε ένα φυλάκιο. Φτιάχτηκε με κόπο αλλά και αγάπη.
Κάνουν συνελεύσεις γύρω από τη φωτιά.
Είναι έτοιμοι.....
Τους περιμένουν.....
Κανείς δεν θα περάσει από εκεί χωρίς να το ξέρουν. Κανείς δεν θα τους στερήσει τη ζωή! Κανείς δεν θα αφαιρέσει από τα παιδιά το μέλλον τους.
Καλή συνέχεια στον αγώνα σας. Είμαστε δίπλα σας!
 
ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ από Κομοτηνή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτιμήστε να γράφετε ελληνικά κι ας κάνετε ορθογραφικά λάθη!
Είμαστε Έλληνες, έχουμε τη δική μας γλώσσα...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!