About

"Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν."
Μενέλαος Λουντέμης


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Τα άπιαστα ρεκόρ του «εκατοστάρη» Τσάμπερλεϊν

Στις 24 Νοεμβρίου του 1960, ο παίκτης των Φιλαδέλφια Γουόριορς και θρύλος του NBA, Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, «κατέβασε» 55 ριμπάουντ στο παιχνίδι με αντίπαλο τους Μπόστον Σέλτικς, θέτοντας ένα άπιαστο ρεκόρ για το NBA.
 
Ο ύψους 2,16 μ. Τσάμπερλεϊν, που συχνά αποκαλούταν...





...«Γουίλτ Ο Ξυλοπόδαρος», ψευδώνυμο που απεχθανόταν, ή «Η Μεγάλη Άρκτος», επειδή ήταν τόσο ψηλός που χρειαζόταν να γείρει το κεφάλι του για να περάσει την πόρτα, κατάφερε να σπάσει πάνω από 70 ρεκόρ στο NBA.Στην 14χρονη καριέρα του, σημείωσσε 31.419 πόντους(Ο μόνος που κατάφερε να σπάσει αυτό το ρεκόρ, ήταν ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο οποίος αγωνίστηκε σε 514 παιχνίδια περισσότερα απο τον Τσάμπερλεϊν).Ήταν ο κορυφαίος σκόρερ από το 1960 μέχρι το 1966, ενώ κυριάρχησε στα συνολικά ριμπάουντ στις 11 από τις 14 σεζόν του. Τη διάρκεια της σεζόν 1966-1967, ο προπονητής του τον ρώτησε αν θα μπορούσε να σουτάρει λιγότερο και να πασάρει περισσότερο. Εκείνη τη σεζόν ο Τσάμπερλεϊν είχε περισσότερες ασσίστ από κάθε άλλον στο πρωτάθλημα.
  
Τα περισσότερα ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι δεν είναι το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ του Τσάμπερλεϊν. Τον Μάρτιο του 1962, σκόραρε τους 100 από τους 169 πόντους της ομάδας του στην αναμέτρηση με τους Νιου Γιορκ Νικς, τους περισσότερους από οποιονδήποτε παίκτη του NBA που έχει σκοράρει ποτέ σε έναν αγώνα.
 
Ο Γουίλτ ήταν τόσο ασυναγώνιστος, που το πρωτάθλημα έπρεπε να αλλάξει κανόνες για να τον κρατήσει μακριά από το καλάθι. Καθιερώθηκαν τα τρία δευτερόλεπτα όπου μπορεί κάποιος να σταθεί κάτω από τη ρακέτα, απαγορεύτηκε να καρφώνει κάποιος την μπάλα στο καλάθι, και διευρύνθηκε η γραμμή των ελευθέρων βολών. Επίσης απαγορεύτηκε στους παίκτες των ελευθέρων βολών να διασχίζουν τη γραμμή, μέχρι η μπάλα να φτάσει στη στεφάνη. Ο τελευταίος κανόνας εφαρμόστηκε επειδή ο Τσάμπερλεϊν συνήθιζε να απογειώνεται από τη γραμμή και να καρφώνει την μπάλα ύστερα από χαμένη του βολή.


Πηγή: www.metrosport.gr

Περισσότερα για τον θρύλο Τσάμπερλεϊν εδώ.
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Vre poios Tsamperlein??SImera exei gennethlia o Bane!!!!!!!!

vouliazoume είπε...

Ω Μπάνε Μπάνε! :-P
Χρόνια του πολλά!

Δημοσίευση σχολίου

Προτιμήστε να γράφετε ελληνικά κι ας κάνετε ορθογραφικά λάθη!
Είμαστε Έλληνες, έχουμε τη δική μας γλώσσα...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!