About

"Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν."
Μενέλαος Λουντέμης


Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ένα φιλικό αλλιώτικο από τα άλλα...

Φιλικός αγώνας στα τέλη Ιουλίου (28 έγραφε για την ακρίβεια το ημερολόγιο) του 1963, με τον  ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει στο Καυτανζόγλειο παρουσία 20.000 θεατών, σε ένα παιχνίδι που έγινε για καθαρά φιλανθρωπικό σκοπό την ομάδα των...ηθοποιών.  Εκείνη την εποχή βλέπετε  συνηθίζονταν τέτοια περίεργα φιλικά.
Το αξιοσημείωτο...


...στο συγκεκριμένο ματς ήταν το γεγονός ότι έκανε την πρώτη ανεπίσημη εμφάνιση στην Τούμπα (στο β' ημίχρονο) κάποιος νεαρός με το όνομα ... Γιώργος  Κούδας.

Ο προπονητής του "Δικεφάλου" που εμπιστεύτηκε τον Κούδα και του έδωσε μια θέση στην ομάδα διακρίνοντας  το πηγαίο ταλέντο του -για την ιστορία- ήταν ο Ούγγρος Γκιόρκι Μπαμπολτσάι.
 
Επιστρέφοντας στα του φιλικού, τερματοφύλακας στην ομάδα των ηθοποιών  έπαιξε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έχοντας συμπαίκτες του, εκτός των άλλων και τους: Κούρκουλο, Πάντζα, Τσαχιρίδη με τον τελευταίο μάλιστα να σκοράρει κιόλας...
 
Στην ιστορική πλέον foto που πλαισιώνει το κειμενάκι, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ Μακρής, Γιακουμής, Σαββίδης και Κατικαρίδης πλαισιώνουν τον τερματοφύλακα Λάμπρο Κωνσταντάρα και το Νίκο Κούρκουλο της ομάδας των ηθοποιών.
   
Το εναρκτήριο λάκτισμα είχε δώσει η Γεωργία Βασιλειάδου ενώ επόπτες γραμμών ήταν οι Νίκος Σταυρίδης και Βασίλης Αυλωνίτης! Όλοι συγχωρεμένοι πια, αλλά όχι ξεχασμένοι!!!
                             
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της εποχής:
"Το πλήθος συνεκεντρώθη εις τόσον μεγάλον δια φιλικόν αγώνα αριθμόν δια να ιδή εκ του πλησίον τους "γόητας" της οθόνης οι οποίοι όμως πολύ ολίγοι παρουσιάσθησαν εις το γήπεδο.
 
Ο ΠΑΟΚ βεβαίως ήτο πλέον οργανωμένος και ηγωνίζετο με περισσοτέραν άνεσιν, χωρίς να αποβλέπη εις τέρματα. Η τρίπλα και η επίδειξις τέχνης ήτο το κυριότερο μέλημα όλων των παικτών του Δικεφάλου. Γενικώς ο αγών είχε την εύθυμον νότα του και γενικώτερον ικανοποίησε τους συγκεντρωθέντας, πολλοί εκ των οποίων πρώτην φοράν παρηκολούθησαν αγώνα ποδοσφαίρου. Οι τελευταίοι εξέφραζαν συνεχώς την απορία των διατί ο διαιτητής διέκοπτε τον αγώνα συνεχώς και ηγανάκτουν δια αυτό: "Τι θα πη φάουλ, οφ σάιτ κλπ. άσε τα παιδιά να παίξουν!
        
Στο β' ημίχρονο λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας ο ΠΑΟΚ προέβη σε πολλές αλλαγές, μπήκαν πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές (να αναφερθεί εκτός του Κούδα και ο Κούλης Αποστολίδης) ενώ και οι ηθοποιοί είχαν τις πολύ σημαντικές εφεδρείες τους με τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού Δομάζου, Λουκανίδη, Βουτσαρά, Στεφανάκου, Τουμπέλη".
         
Για την ιστορία, για τον ΠΑΟΚ σκόραραν οι Γιακουμής (14') και Συμεωνίδης (75'), ενώ είχε ισοφαρίσει ο Τσαχιρίδης στο 44'.
               

Πηγή: www.paokmania.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτιμήστε να γράφετε ελληνικά κι ας κάνετε ορθογραφικά λάθη!
Είμαστε Έλληνες, έχουμε τη δική μας γλώσσα...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!