About

"Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν."
Μενέλαος Λουντέμης


Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ποιος Ήταν Ο Πραγματικός Ρόκι Μπαλμπόα;

Αν γινόταν μια έρευνα , για το πόσοι άντρες παγκοσμίως δεν έχουν παρακολουθήσει τις ταινίες στις οποίες ο Σιλβέστερ Σταλόνε , υποδύθηκε τον “Ρόκι Μπαλμπόα”, το πιθανότερο είναι πως αυτοί που θα απαντούσαν αρνητικά , δεν θα γέμιζαν ούτε.. ταξί! 
 
 
 
 
 
  
Ο πασίγνωστος “κινηματογραφικός” πυγμάχος , μεγάλωσε γενιές και γενιές ανδρών (μη εξαιρουμένης της αφεντιάς μου). Η ιστορία του “αουτσάιντερ” που μέσα από δυσκολίες τελικά θριαμβεύει , γοήτευε και θα γοητεύει για πάντα το “ευαίσθητο” σε τέτοια θέματα ανδρικό κοινό.

Ποιο ήταν όμως το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Σταλόνε και τον οδήγησε στη συγγραφή του “Ρόκι ”?
  
Το όνομα του λοιπόν, ήταν Τσάκ Γουέπνερ. Γεννημένος στην Μπαγιόν του Νιού Τζέρσεϋ (και όχι στη Φιλαδέλφεια..) ο 63χρονος σήμερα Τσάκ , πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ,μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του (ορφανός από πατέρα). Όλοι στην  πόλη του, τον ξέρουν σαν τον “ματωμένο της Μπαγιόν.” Όχι τυχαία.

Αφού υπηρέτησε για 3 χρόνια στους πεζοναύτες , το 1959 αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πυγμαχία. Δεν είχε ιδιαίτερο ταλέντο. Ήταν αργός και άτεχνος. Είχε όμως πολύ δυνατό δεξί (και όχι αριστερό..) και ένα πηγούνι φτιαγμένο θαρρείς από ατσάλι. Το ευαίσθητο , σε κοψίματα , όμως δέρμα του, δεν τον βοηθούσε και ήταν αυτό, που του έδωσε το παρατσούκλι “ματωμένος”. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, είχε πάνω από 300 κοψίματα στο πρόσωπο του, τα 79 από τα οποία , κληρονόμησε μόνο σε έναν αγώνα , αυτόν εναντίον του Τζόρτζ Φόρμαν. Είχε γραφτεί μάλιστα σε εφημερίδα της εποχής ότι : «- Ο Γουέπνερ έχει τόσα ράμματα στο πρόσωπο του, που με τόση κλωστή θα μπορούσε να ράψει κανείς τέσσερα κοστούμια!»

Τον Τσάκ όμως ,δεν τον ενδιέφεραν τέτοιες λεπτομέρειες. Ήθελε απλά να γίνει διάσημος πυγμάχος. Η ευκαιρία του δόθηκε στις 24 Μαρτίου του 1975. Ήταν η ημέρα που ο ήρωας μας , θα αγωνιζόταν εναντίον ενός θρύλου. Του Μοχάμεντ Άλι. Ο Σταλόνε βρισκόταν εκείνη την ημέρα στις κερκίδες του “Κλίβελαντ Κολοσέουμ”. Είχε πάει για να δει τον αγαπημένο του Άλι, αλλά ήταν τελικά ο αντίπαλος του, εκείνος που θα ενέπνεε τον “Σλάι” ,να γράψει και να υποδυθεί στη συνέχεια ,τον Ρόκι Μπαλμπόα. 

Ο Γουέπνερ , αν και ξεπερασμένος τεχνικά, αγωνίστηκε γενναία μέχρι να πέσει λιπόθυμος στον 15ο γύρο, από μια γροθιά του αξεπέραστου Άλι , 15 μόλις δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει το καμπανάκι που θα έδινε τέλος στον αγώνα! Είχε ,στο μεταξύ , προλάβει να ρίξει και αυτός στο ρινγκ ,έστω και για λίγο, τον μεγάλο του αντίπαλο , στον 9ο γύρο. Ο ίδιος αργότερα εξομολογήθηκε : «- Έκανα ότι μπορούσα, αλλά ήταν αδύνατο να αντιδράσω. Οι γροθιές που δεχόμουν, ήταν περισσότερες και από τους λογαριασμούς που έρχονται κάθε μήνα στο σπίτι μου!»
 
Ο Τσάκ μπορεί να έχασε εκείνο τον αγώνα, κέρδισε όμως την αναγνώριση του κόσμου και τον θαυμασμό του Σταλόνε που μετά την προβολή του πρώτου “Ρόκυ” δήλωσε : «-Είχα στο μυαλό μου μια ιδέα , αλλά δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να την κάνω ταινία, μέχρι που είδα τον Τσάκ εναντίον του Άλι!»

Ο Γουέπνερ , αποσύρθηκε από την πυγμαχία την ίδια χρονιά που προβλήθηκε το “Ρόκυ.” Ασχολήθηκε χωρίς επιτυχία με την επαγγελματική πάλη , ακολούθησαν καταχρήσεις , ποτά , ναρκωτικά ακόμη και φυλάκιση και από το 1991 , βρίσκεται στην αγαπημένη του Μπαγιόν μαζί με την γυναίκα του Λίντα , όπου πλέον αναλογίζεται πόσο δύσκολη αποδείχθηκε η προσαρμογή του στην πραγματική ζωή, μετά την απόσυρση του από την πυγμαχία . Στην ταινιοθήκη του σπιτιού του, εξέχουσα θέση κατέχουν φυσικά , τα DVD με τις ταινίες του “Ρόκυ.”

Εμείς πάντως θα τον ευγνωμονούμε παντοτινά. Χωρίς αυτόν , ο Ρόκυ Μπαλμπόα θα έμενε “κλεισμένος” στη φαντασία του Σιλβέστερ Σταλόνε και εμείς θα χάναμε έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της παιδικο-εφηβικής (και όχι μόνο..) ηλικίας μας.
 
 
 
Ευχαριστούμε λοιπόν Τσάκ Γουέπνερ!
  
Νίκος Περπερίδης

Πηγή: balacticos.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτιμήστε να γράφετε ελληνικά κι ας κάνετε ορθογραφικά λάθη!
Είμαστε Έλληνες, έχουμε τη δική μας γλώσσα...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!