About

"Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν."
Μενέλαος Λουντέμης


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Παγκάκια στην Τσιμισκή και πεζοδρομήσεις 50 δρόμων

Συνολικά 300 παγκάκια πρόκειται να τοποθετηθούν στην οδό Τσιμισκή, στην οδό Μητροπόλεως και σε άλλους κεντρικούς και μη δρόμους της πόλης μέχρι το τέλος του έτους, ενώ 50 δρόμοι πρόκειται να πεζοδρομηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα με βάση το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης.

     
«Τα παγκάκια στην Τσιμισκή θα τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ συνολικά 50 δρόμοι σχεδιάζουμε να πεζοδρομηθούν σε όλη την πόλη», δήλωσε σήμερα στο www.agelioforos.gr ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης στη διάρκεια της επιθεώρησης που έγινε από τον ίδιο και τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, των έργων πεζοδρόμησης στις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ρογκότη και Δαγκλή.
 
Αναλυτικά τα έργα πεζοδρόμησης που πραγματοποιούνται στις τέσσερις οδούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την πεζοδρόμηση των 50 οδών που θα γίνουν στο κέντρο της πόλης. Η οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης, η οποία είναι κάθετη στην Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως, θα μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι στη μία πλευρά θα τοποθετηθούν δέντρα και στην άλλη θα επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων. Πάντως, περίοικοι δήλωσαν στον κ. Μπουτάρη ότι θα προτιμούσαν να γίνει πεζόδρομος ολοκληρωτικά η οδός και να κτιστεί ένας χώρος στάθμευσης οχημάτων υπόγειος, κάτι πάντως που δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Αντίθετα, οι οδοί Ρογκότη, παράλληλος της ΄Βενιζέλου και κάθετος της Τσιμισκή και Δαγκλή θα πεζοδρομηθούν πλήρως. Στη Ρογκότη, θα γίνει διαπλάτυνση του πεζόδρομου και θα τοποθετηθεί μια σειρά δέντρων στη μια πλευρά του δρόμου. Το ίδιο θα συμβεί στη Δαγκλή.
 
Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στους τρεις δρόμους. Αύριο θα ξηλωθούν οι πινακίδες σηματοδότησης από την οδό Ρογκότη και σύντομα θα τοποθετηθούν οι βάσεις για τα δέντρα που θα φυτευτούν. Στην οδό Ρογκότη θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και να πραγματοποιείται η τροφοδοσία των καταστημάτων. 

 
Οι επόμενες πεζοδρομήσεις
 
«Περιμένουμε να λάβουμε την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός των επόμενων ημερών για να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας μέχρι τα τέλη του μήνα», δήλωσε στο www.agelioforos.gr ο κ. Κουράκης. Η επόμενη πεζοδρόμηση προς το παρόν θα γίνει σε ένα πλέγμα σοκακιών και πεζόδρομων στην οδό Πετρόμπεη γύρω από τους Αγίους Πάντες, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Η Διεύθυνση Πρασίνου θα επιμεληθεί για το είδος των δέντρων που θα τοποθετηθούν στους δρόμους που θα πεζοδρομηθούν, αφού ολοκληρωθούν τα έργα πεζοδρόμησης. Από τον αντιδήμαρχο προτάθηκε ακόμη μία φορά το μήνα να απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων στην οδό Βαφοπούλου που έχει χαρακτηριστεί επισήμως πεζόδρομος ώστε σταδιακά να πεζοδρομηθεί.

 
Παγκάκια, δέντρα, βρύσες και σιντριβάνια
 
«Τα παγκάκια στην Τσιμισκή θα τοποθετηθούν την άλλη εβδομάδα για να κάθεται ο κόσμος και να ξεκουράζεται» δήλωσε ο κ. Κουράκης, προσθέτοντας ότι «θα τοποθετηθούν παγκάκια, δέντρα, βρύσες και σιντριβάνια στην πόλη στο πλαίσιο του σχεδίου για την Βιώσιμη Κινητικότητα στην πόλη που σημαίνει να βαδίζουμε και να ποδηλατούμε χωρίς εμπόδια στην πόλη μας».
     
Ο κ. Κουράκης επιβεβαίωσε ότι τα έργα της ανάπλασης της παραλίας θα ολοκληρωθούν σε 28 μήνες, αν και, όπως είπε, θα επιχειρήσει η δημοτική αρχή να ολοκληρωθούν τα έργα συντομότερα. Ο αντιδήμαρχος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα για τους πεζούς και τους ποδηλάτες αλλά αυτό θα λυθεί διότι σύντομα θα δημιουργηθεί μονοπάτι για τους πεζούς που θα διαπερνά από το εργοτάξιο και θα τους επιτρέπει να σεργιανίζουν κατά μήκος όλης της παραλίας, ενώ σύντομα θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία ο ποδηλατόδρομος στην παραλία, ο οποίος προς το παρόν παρακάμπτεται και συνεχίζει λόγω των έργων ανάπλασης στον παραλιακό δρόμο. «Θα επανατοποθετηθεί ο ποδηλατόδρομος στην παραλία μόλις λάβουμε την έγκριση εντός της εβδομάδος. Η επανατοποθέτηση θα γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα», δήλωσε ο κ. Κουράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ποδηλατόδρομος στη Λεωφόρο Νίκης θα γίνει στην πλευρά της ασφάλτου δίπλα στο πλακόστρωτο της Παλιάς Παραλίας και όχι προς την πλευρά των καφετεριών. Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών και οργανώσεις ποδηλατών είχαν εισηγηθεί το αντίθετο.
 
 Πρόσθεσε δε ότι θα εξετάσει το πρόβλημά έλλειψης φωτισμού γύρω από το Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο έργοτάξιο στη νέα παραλία και στο αγαλμα Κ. Καραμανλή μέχρι και στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη διάρκεια της νύχτας.  
 
 
Κατεδαφίσεων συνέχεια στην Ανω Πόλη
 
«Θα συνεχίσουμε την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατοικιών, ουσιαστικά χαλασμάτων, που αποτελούν εστίες μόλυνσης και έχουν απαλλοτριωθεί. Ηδη κατεδαφίστηκαν τρία αυθαίρετα. Οι κατοικίες που διατηρούμε θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της περιοχής σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τους φορείς της Ανω Πόλης», δήλωσε ο αντιδήμαρχος. «Βασικός στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα βυζαντινά τείχη», πρόσθεσε.
 
  
Επόμενος... στόχος τα ρέματα
  
Τα δεκάδες ρέματα της πόλης είναι ο επόμενος στόχος της δημοτικής αρχής. Η ανάπλασή τους και η μετατροπή τους σε οάσεις δροσιάς και ξεκούρασης που θα αποδόθούν στους κατοίκους της πόλης είναι ο στόχος του δήμαρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Ομως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δοθεί σχετική έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποδοθέί η κυριότητα των ρεμάτων από την ΕΥΑΘ στον δήμο, δήλωσε ο κ. Κουράκης. «Η ΕΥΑΘ παραδέχεται ότι ο δήμος πρέπει να έχει την κυριότητα των ρεμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών.
  

Πηγή: www.agelioforos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βγλατο στην φόρα.Χαχαχα http://peri-planomenos.blogspot.com/2011/09/blog-post_6545.html#axzz1Z5pPD1D3.

vouliazoume είπε...

Ναι,είναι λίγο παλιό. Η Μέρκελ νέα και με μαγιό να χτυπιέται σε beach bar ελληνικού νησιού...

Δημοσίευση σχολίου

Προτιμήστε να γράφετε ελληνικά κι ας κάνετε ορθογραφικά λάθη!
Είμαστε Έλληνες, έχουμε τη δική μας γλώσσα...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!