About

"Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν."
Μενέλαος Λουντέμης


Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Κηδεύεται σήμερα ο ΗΡΩΑΣ Λάκης Σάντας (ΒΙΝΤΕΟ)!

Πολύς κόσμος και ειδικά οι νεότεροι μπορεί να μην τον ξέρουν. Άλλωστε ούτε στο super idol πήγε ούτε παντρεύτηκε με βασιλικό γάμο. Απλά όταν ήταν 19 χρονών κατέβασε από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, την Γερμανική πολεμική σημαία... Μια περίοδο που έτρεμε τους Γερμανούς όλη η Υφήλιος...Ποίος ήταν ο Λάκης Σάντας;

Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας, εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στη Λευκάδα και έφυγε από τη ζωή, ένα μήνα πριν από την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της σβάστικας από τον Ιερό Βράχο.

Το 1934 η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941 θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο, τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης.

«Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης» είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε.

Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ' όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Σε κάποιες από τις μετρημένες δηλώσεις του είχε πει:
«Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, ανώνυμοι».
 
«Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας».
Η εξιστόρηση της υποστολής της σημαίας των Γερμανών:Η σημαία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα κυματίζει σήμερα μεσίστια, σε ένδειξη τιμής για τη δράση και τον ηρωισμό του Λάκη Σάντα. Μεσίστια θα είναι η σημαία και σε όλους τους δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς.

Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ επιθυμία της οικογένειάς του είναι όσοι επιθυμούν αντί στεφάνων να ενισχύσουν τη Unicef και το Χαμόγελο του Παιδιού.


Πόσοι Μεγάλοι Έλληνες φύγαν μαζί τον τελευταίο καιρό; 
Γιατί μας αφήνουν μόνους μας...;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτιμήστε να γράφετε ελληνικά κι ας κάνετε ορθογραφικά λάθη!
Είμαστε Έλληνες, έχουμε τη δική μας γλώσσα...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!